Vapenlicens

Vapen – regler och tillstånd
Målskytte – Vapen, regler och tillstånd.
Hantering av vapenlicens.

Vapenlag (1996:67)
Vapenförordning (1996:70)

Vad krävs för att söka licens?

Att äga en egen pistol som man kan ställa in efter sina egna personliga förutsättningar och inställningar på är ett stort steg för en ny skytt. Det är även en stor fördel om man har som avsikt att bli bra på pistolskytte. Dock gäller det inte vem som helst, utan det ställs en mängd hårda krav på den som ska tillåtas inneha skjutvapen.

Första vapnet
För de allra flesta civila pistolskyttar innebär det första skjutvapnet en pistol i kaliber .22 LR. Detta är en lämplig vapentyp att börja med då kalibern är relativt klen, och rekylen således blir väldigt begränsad. Det är alltså lättare att vänja sig och samtidigt lära sig att alltid hantera vapen på ett säkert sätt.

Det som du måste ha avklarat för att kunna söka licens på en pistol i kaliber .22 i MPS är:

 • Deltagit och med godkänt resultat genomfört Mälarhöjdens Pistolskyttars introduktionskurs.
  Krävs för att bli medlem utan licens i Mälarhöjdens Pistolskyttar, kursen hålls årligen i mån av
  plats/antal medlemmar
 • Genomförd teoretisk utbildning och godkänt prov för att få Pistolskyttekortet.
  Mälarhöjdens Pistolskyttar genomför med jämna mellanrum utbildning och examinering för Pistolskyttekortet. Håll utkik på hemsidan, eller fråga på klubben när nästa är inplanerad.
 • 6 månaders aktivt medlemskap i en pistolskytteförening.
  Aktivt medlemskap innebär till exempel att man är med och skjuter under träningar, att man tävlar, ställer upp vid städdagar, ställer upp som funktionär vid tävlingar i klubbens regi, osv…
 • 3 stycken guldserier i precisionsskytte.
  Precisionsskytte sker med enhandsfattning på ett avstånd av 25 meter mot en tavla med poängfält 1 till 10. En guldserie motsvarar 46 poäng av 50 möjliga. (efter det år du fyller 55 år är kravet på poäng lägre, se vilka regler som gäller för dig i handboken)
  På MPS måste Guldserierna  vara godkända av skjutledare vid organiserade klubbtävlingar eller av någon i styrelsen.
 • 3 stycken guldserier i snabbskytte.
  Snabbskyttet för guldseriekraven får ske med enhands- eller tvåhandsfattning. Avståndet är 25 meter, och en guldserie innebär 6 stycken träffar på 15 sekunder mot ett cirkelmål C 30.
  På MPS måste Guldserierna vara godkända av skjutledare vid organiserade klubbtävlingar eller av någon i styrelsen.
 • Deltagit i minst 2 st klubbaktiviteter per år.
  Deltagit på städdagar, som funktionär på Mälarskottet eller av styrelsen särskilt utannonserade
  aktiviter.

När detta är gjort så lämnar du en ansökan till föreningens styrelse om att få ett föreningsintyg beviljat. Styrelsen beslutar om att bevilja eller avslå din ansökan på ett styrelsemöte och skickar i det första fallet in intyget till Polisen. Licensansökan skickar du själv in. Du kommer även att behöva visa att du kan förvara ditt vapen på ett tillfredsställande sätt. Om Polisen finner dig lämplig att inneha skjutvapen så beviljar de din licensansökan.

Grövre kalibrar

Efter att du har varit aktiv med din pistol i kaliber .22 i sex månaders tid och har behov av ett vapen i annan kaliber, så kan du ansöka om ett föreningsintyg för detta. Tillvägagångssättet är detsamma.

Användbara länkar

Pistolskytteforbundet
Skjuthandboken och SäkB

Denna sida uppdaterades 2022-10-11 15:27